Who's Online

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość 
Przeprowadzka PDF Drukuj Email

Niedawno przeprowadziłem się do Szczecina. Po latach mieszkania na niewielkiej wsi miasto zrobiło na mnie oszałamiające wrażenie. Pierwsze co mnie uderzyło to wszechobecny, wszechogarniający, irytujący i niedający spać hałas. Po kilku miesiącach jednak zacząłem sypiać normalnie i jakoś przezwyciężyłem ten szok decybelowy. Nie mogę nie zauważyć, że sporą część tego hałasu dałoby się ograniczyć gdyby tylko więcej kierowców zadbało należycie o swoje samochody. Dziurawe tłumiki, zajeżdżone silniki, niesprawne skrzynie biegów i hamulce to tylko niektóre z najpowszechniejszych generatorów hałasu. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę ile hałasu generują kiepskiej jakości felgi do BMW założone do tego na kiepskiej jakości alufelgi. Każda opona tocząc się zaczepia się swoimi odpowiednio zaprojektowanymi wycięciami o asfalt. Dzięki temu samochód ma przyczepność na ulicy. Jednak odpowiednie rozmieszczenie nacięć może spowodować, że opona będzie znacznie ciszej i łatwiej odrywała się od nawierzchni. Jeśli pomnożyć ten nawet niewielki spadek hałasu przez liczbę aut jakie codziennie mkną przez miasto otrzymamy całkiem spore obniżenie hałasu. Zatem zmień opony na lepsze. Wystarczy wstukać w wyszukiwarkę opony Szczecin. Nic łatwiejszego.